torstai 27. syyskuuta 2007

Matkustin eilen Leppävaara - Kauklahti välin junalla ja tänään saman matkan toiseen suuntaan. Hämmästykseni oli melkoinen kun kortilta lähti 1.8e/suunta kunnan sisäisellä matkalla.

YTV:n sivuilla todetaan: 'Alennusta voi saada seudullisista sekä oman kunnan sisäisistä kausi- ja arvolipuista.'

Lainaus selittää miksi matka olikin kalliimpi kuin odotin mutta ei sitä miksei alennus koske kaikkia matkoja. Nythän ei-oman kunnan alueella ei missään nimessä kannata ostaa sisäistä matkaa kun seutulipun saa samaan hintaan. Miksi ei-oman kunnan sisäisiä matkoja tekevät alennusoikeutetut joutuvat maksamaan täyttä hintaa?

YTV:n vastausta asiaan odotellessa...

Päivitys 13:59: YTV:ltäkin tuli vastaus ennätysajassa: "Kortinlukija tunnistaa asiakkaan matkakortilta kotikunnan ja asiakasryhmän ja hinnoittelee kauden ja arvoliput sen mukaisesti. Alennusryhmiin kuuluvilla (opiskelijat, eläkeläiset, invalidit jne.) on oikeus ostaa alennettuun hintaan vain oman kunnan sisäisiä ja seutumatkoja. Alennusoikeutta tuetaan verovaroilla ja kunnat tukevat vain oman kotikuntansa matkustajien alennusoikeutta eli esim. opiskelijan alennusoikeus koskee vain oman kotikunnan sisäisiä lippuja sekä seutu- ja lähiseutulippuja - ei muiden kuntien sisäisiä lippuja.

Olet tulkinnut asian oikein. Jos esim. vantaalaisena painaa Espoossa tai Helsingissä ykköspainiketta, matkakortilta veloittuu normaalihintainen aikuisten arvolippu (1,80e), koska kotikunta onkin Vantaa. Vantaalaisen opiskelijan kannattaa siten Espoossa ja Helsingissä sisäisen matkankin tehdessään painaa silti kakkospainiketta, koska hän saa seutulippuun opiskelija-alennuksen (1,60e)."

Hyvä selitys tyydytti tällä kertaa kysyjän tiedonjanon, mutta muuten asian järkevyyttä voi vain arvailla: Miksi kunnan sisäinen matka on halvempaa tehdä opiskelijana matkakortin arvolla maksaessa seutumatkana kuin sisäisenä matkana?

Ei kommentteja: