maanantai 15. lokakuuta 2007

Olin jo muutaman päivän ollut tietoinen, että tänään joudutuisin tyytymään joukkoliikenteen palveluihin. Turhan paljoa en uskaltanut odottaa, mutta en nyt ihan tätäkään:

En tiennyt onko matkakortillani rahaa ja sitähän ei käyttäjäystävällisesti netistä voi tarkistaa. Joten vasta bussissa selvisi ettei ole, selvä: aikuisten seutulippu kiitos, 3.6 euroa. Paluumatkalla latasin kortin Leppävaaran asemalla, kokonaiskustannukset päivän liikkumiselle 5.2 euroa.

Polttoaine.net-sivuston mukaan ysivitonen maksaa tällä hetkellä keskimäärin 1.28 euroa litralta Helsingissä, joten bussimatkojen hinnalla olisi saannut hieman nelisen litraa polttoainetta, jolla taasen olisi ajanut reilut puolensataa kilometriä. Mikä on moninkertaisesti enemmän kuin mitä olisin tarvinnut autolla matkoihin.

Satunnaismatkailu joukkoliikenteellä on kallista puuhaa jo pelkästään rahan kannalta, puhumattakaan kuluvasta ajasta: lähdin kotoa 07:10 ja olin koululla 08:05. Puoliväli saavutettu ja 55 minuuttia käytetty. Paluumatka sujui joutuisamin: lähdin koulusta 09:52 ja kotiovi oli edessä 39 minuuttia myöhemmin.

Kokonaismatka-aika siis tunti 34 minuuttia. Autolla sama olisi taittunut 40-45 minuuttiin, johtuen varhaisesta matkustusajasta (Kehän ruuhkaisuudesta). Ruuhka-aikojen ulkopuolella puolisen tuntia olisi riittänyt.

Vielä hieman tarkemmin joukkoliikenteestä tänään:

Menomatka
Bussi, jolla piti matkustaa ohitti pysäkin kolme minuuttia etuajassa, joten ei toivoakaan ehtiä siihen. Suunnitelma B: kaksi bussia. Kyseinen vuoro oli myöhässä ja niitäpä tulikin sitten kaksi peräkkäin. Valitsin jälkimmäisen, joka näytti tyhjemmältä. Ainoa hyvä asia matkan ensimmäiseltä etapilta oli bussissa ollut viileä ilma.

Matka jatkui 550:n Tuusulanväylän pysäkiltä aivan liian kuumassa ympäristössä kello 07:35. Jokeri tuntuu olevan YTV:n lippulaiva, mutta silti samat asiat tökkivät, kuten vaikkapa pysäkkinäytöt:

Lista muodossa pysäkki, oikea aika: pysäkin kello - bussien tuloajat
  • Hämeenlinnanväylä, 07:40: 07:43 - 1 ja 7 minuuttia
  • Huopalahti, 0743: 0746 - 3 ja 8 minuuttia
  • Vihdintie, 0745: 0745 - 2 ja 8 minuuttia (bussin näyttö kertoi sijainniksi Valimotien)
  • Pitäjänmäki, 0755: 0755 - 1 ja 7 minuuttia
Ensimmäiset kaksi pysäkkiä olivat kolme minuuttia edellä, yksikään pysäkeistä ei tunnistanut kyseistä bussia pysäkille ja bussin sisänäyttö näytti väärää pysäkki yhden pysäkin kohdalla.

Paluumatka
Leppävaaran asemalle piti tulla S-juna 09:55. Kello 10:02 VR sai näyttöön tiedon, että juna tulisi vasta 10:07, jolloin A-juna lähti vierestä kohti Helsinkiä, joten siihenkään ei tarvinnut mennä. Edessä hieman aikataulujen selailua kännykällä ja riskialtis viritelmä yritykseen:

Leppävaaran asemalta 512:lla Tuusulanväylälle. Bussi oli minuutin etuajassa ja sisälämpötila täälläkin subtrooppinen. Bussi oli lähes tyhjä ja paineli Kehää pitkin hyvää vauhtia, hyvä niin: 70V oli Kustaankartanon kohdalla 4 minuuttia aikatauluaan edellä ja olipa sielläkin lämmitys päällä, lisäksi siivous oli taitanut unohtua viikonlopun jäljiltä hajusta päätellen.

Matkat (sis. suunnitellut) käsittivät seitsemän linja-autoa (514K, 70V, 70V, 611, 550, 512 ja 70V) ja kaksi junaa (S- ja A-juna). Busseista liikennöi aikataulun mukaan vain 611 ja 550. Junista A-juna, mutta VR:n tiedottamatta jättämisen takia sekään ei ollut mahdollista.

Joukkoliikenne kaipaisi pikaisesti täsmennystä aikatauluihinsa sekä matkustusmukavuuteen, jotta sillä olisi edes jonkinlaisia mahdollisuuksia kilpailla henkilöautoliikenteen kanssa!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

en tiedä onko ilahduttavaa vai masentavaa että jollakulla on aikaa (ja mikä käsittämätöntä,jopa halua??) paneutua noin perusteellisesti näinkin "mielenkiintoiseen" aiheeseen :D melkoisen älyttömiä tilityksiä on kyllä blogisi täynnä ihan näin muutaman minuutin vilkaisun perusteella, mutta tämä oli kyllä kaikista mainioin. Jopa oot päiväsi mielenkiintoisesti ja järkevästi käyttänyt kun olet kirjannut ylös havaitsemiasi räikeitä vääryyksiä ja kohtuuttomuuksia :D Ja ihan huomioina,bensan hintaa laskiessa kannattaisi kyllä ottaa huomioon myös muut autoiluun liittyvät kustannukset (auton hinta, vakuutukset, huollot jne) :D